Cat de comun si cat de periculos este cancerul oral?
     media: 4.09 din 23 voturi

Cancerul oral, al saselea tip de cancer ce apare frecvent insumeaza 3,6% din totalul de cancere diagnosticate in Statele Unite, adica aproximativ 40.000 de noi cazuri anual. Majoritatea cazurilor de cancer oral apar la persoanele trecute de 45 de ani si de doua ori mai frecvent la barbati decat la femei. Cele mai frecvente tipuri de cancer oral includ: cancerul de limba, de buze, de gingii, al tesutului cerului gurii. Daca nu este tratat la timp, cancerul oral se poate agrava si poate cauza durere cronica ,incapacitate de hranire, desfigurare faciala ireparabila si in final moarte.

Care sunt cauzele cancerului oral?
Oamenii de stiinta nu stiu cu exactitate care sunt cauzele aparitiei cancerulu oral, insa printre factorii de risc se includ substantele cancerigene din produsele din tutun, alcoolul, anumite alimente, precum si expunerea la razele ultraviolete.

Care sunt primele semne la care trebuie sa fim atenti?

Daca observati aparitia la nivelul cavitatii bucale a unor leziuni rosi, albe sau anumitor umflaturi nedureroase este bine sa va prezentati la medic. In timp, umflaturile si leziunile aparent nedureroase pot deven foarte dureroase, chiar de nesuportat. Deci daca observati anumite leziuni ale cavitatii bucale, ale gatului, buzelor care persista mai mult de doua saptamani sau daca aveti dficultati la inghitire si nu este vorba de o raceala, este recomandat sa mergeti la medic pentru control.

Tratament
Daca medicul dentist suspecteaza un caz de cancer oral, va recurge la o biopsie a leziunii pentru a pune diagnosticul. Se va recurge la interventie chirurgicala in cazul tumorilor si probabil va fi nevoie si de un tratament cu radiatii.

Cum poate fi prevenit cancerul oral?

Dintre toate tipurile de cancer, cancerul oral a avut cea mai mica rata de supravietuire din ultimii 5 ani (aproximativ 54%). Datorita faptului ca majoritatea pacientilor nu sunt diagnosticati in primele stadii ale cancerului oral, mai putin de jumatate din ei supravietuiesc acestuia. Pentru prevenirea cancerulu oral se recomanda sa incerci sa te lasi de fumat si sa nu consumi alcool in cantitati mari. Fumatorii si alcoolicii prezinta un risc de 15 ori mai mare decat nefumatorii si cei care nu consuma deloc alcool. De asemenea este bine sa faci vizite medicului stomatolog cel putin o data la 6 luni.ComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
   
 
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare