Ce trebuie sa stim despre cancerul de tiroida?
     media: 3.25 din 4 voturi

Ce este tiroida?

Este o glanda in forma de fluture localizata in zona gatului, responsabila de generarea hormonilor care controleaza ritmul cardiac, tensiunea arteriala, temperatura si metabolismul.
Cancerul de tiroida este a opta boala maligna diagnosticata in randul femeilor. In momentul de fata, in jur de 300 000 de americani sunt tratati sau traiesc cu boala (fiind un cancer cu evolutie lenta).

Care sunt simptomele specifice cancerului tiroidian?


- marirea glandei tiroidei si infalamrea gatului
- raguseala
- tuse sau tuse cu sange
- dificultati la inghitire
- aceste simptome nu sunt comune la toata lumea

Este tratabil cancerul de tiroida?

Cele mai multe tipuri de cancer tiroidian nu sunt fatale. Pacientii sunt tratati chirugical pentru a indeparta partile afectate ale tiroidei sau prin radiatii si chemoterapie.
O forma rara a bolii, denumit carcinomul anaplastic, care este de obicei fatal, este responsabil de aparitia a 2-3% din cazurile de cancer tiroidian. Este un tip de cancer atat de agresiv incat este foarte dificil de eradicat complet. 90% din pacienti mor in termne de sase luni. Acest tip de cancer necesita studii clinice mai amanuntite si in mod clar, terapii mai eficiente.

Care sunt cele patru tipuri de cancer tiroidian?

Cancer papilar - este cea mai frecveta si cea mai usoara forma de cancer de tiroida si afecteaza in general femeile si femeile insarcinate. Cauza aparitiei poate fi expunerea la radiatii (exemplu: exploziei nucleare de la Cernobil in 1986).

Cancer folicular - apare pentru 20% din cazurile de cancer tiroidian, avand o rata mare de recurenta si metastaza.

Cancer medular - poate fi mostenit din familie; cu toate acestea 80% din cazurile cancerul medular nu sunt mostenite.

Cancerul anaplastic - este cea mai rara si cea mai malign forma de cancer al tiroidei care se raspandeste foarte rapid in trahee, cauzand compresie si dificultati in respirare.

Exista masuri de preventie al cancerului de tiroida?

Nu chiar. Cu toate acestea, in cazul in care o persoana este diagnosticata cu cancer medular tiroidian, este recomandat sa se testeze si copiii acesteia. In cazul in care un copil a mostenit gena, se procedeaza la eliminarea tiroidei, inainte ca boala sa se dezvolte. Testarea copiilor este un lucru foarte important, mai ales in conditle in care 90% dintre persoanele care mostenesc gena, dezvolta cancer de tiroida mai devreme sau mai tarziu.

Un anumit tip de cancer medular se poate dezvolta in primele luni de viata a copilului, iar pentru evitarea aparitiei cancerului, se recomanda scoaterea tiroidei inainte de implinirea varstei de 5 ani. Mai departe, copilul va trebui sa ia medicamente zilnic petru a inlocui functiile tiroidei.

Mare atentie, cancerul de tiroida este un tip de cancer care se dezvolta foarte lent si de multe ori evolueaza fara ca persoanele afectate sa fie constiente de acest lucru. De aceea este bine, sa ne prezentam la medic de fiecare data cand simtim si cele mai mici nereguli cu privire la sanatatea noastra.ComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
   
 
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare